Resipi Ikan Siakap Kukus Nyonya


Assalamualaikum semua :)

Today saya nak share resepi ikan siakap kukus nyonya.Saya start try makan ikan siakap kukus nyonya ni kat restoran orkid thai area shah alam.Orang Shah Alam confirm taw.Rasa dia sangat SEDAAAPPP!!Rasa macam nak makan dengan tulang ikan sekali.Hehehehe.Kerana tersangat sedap, saya telah mencari dan menggali semua sumber yang ada untuk membuat ikan siakap kukus nyonya ni from Google :) Thanks Abam Google.Ikan nie sangat sedap di makan panas dengan nasi for lunch or dinner.Kalau makan dengan orang teristemewa like family,member lagi bertambah sedap.Kalau makan sorang tak best :p

Dah tak sabar nak tahu bahan-bahan dia ea?Dah agak dah.Kihkihkih..

Bahan2

1) ikan siakap saiz sederhana (wajib..nama pun resipi ikan siakap..tapi kalo nak try makan dengan ikan lain pon boleh)

2) bahan 2 utk di kisar

-4 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar
-2 biji cili merah besar
-4 biji cili padi
-2 batang serai
-1 inci kunyit dan halia
-1 kuntum bunga kantan
-air asam jawa seckup rasa
-1 biji limau nipis

3) bahan-bahan lain

-daun ketumbar/daun sup
-sos cili
-alumunium foil


Cara memasak

Tumiskan semua bahan yang di kisar dan masukkan gula dan garam secukup rasa.Ikut suka ya, but make sure bila letak air asam jawa tu jangan berlebihan nanti masam. Letak sedikit sos cili ( dalam 1 sudu besar), ketepikan bahan yang ditumis..

Pastu  letak ikan dalam aluminium foil yang agak besar, masukkan bahan yang di tumis itu diatas ikan, and letakkan perahan air limau di atasnya.
Kemudian boleh kukus sehingga masak, taburkan daun ketumbar selepas siap di masak.
ok! sedia untuk dihidangkan :)

Easy,right?Nanti kalo dah try masak,jangan lupa bagi zyla merasa sikit.Dapat pahala..Hehehehehe

wasalam~

2 comments

hye..kita pernah try...xjadi...masam sgt masa tuh..
terlebih perah limau..
:)

March 1, 2012 at 2:39 AM

@IdaRaidahehehehhehe..it's ok..try again..

March 1, 2012 at 8:29 PM
Post a Comment
 

Copyright © Muslimah Super + Power. Designed by Whitey Mommy